Dynamo

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Dynamo merken


De dynamo - generator voor de energievoorziening

De dynamo is een generator die de verbruikers van het voertuig van de benodigde elektrische energie voorziet. Zodra de motor loopt, wordt de dynamo aangedreven door een V-snaar of een geribbelde V-snaar. Omgekeerd laadt de dynamo de accu continu op, zodat die de volgende keer bij het opstarten weer volop ter beschikking is.

Dynamo: Herkomst van de naam en eigenschappen

Tegen de achtergrond dat de generator de meest verschillende onderdelen van het voertuig van stroom voorziet, is de naam dynamo een beetje verwarrend. Deze naam komt uit de historische automobielproductie: In die tijd was de dynamo daadwerkelijk alleen voor het verzorgen van de stroomtoevoer naar de koplampen verantwoordelijk, terwijl voor het starten de slinger gebruikt werd. Ook nadat de technische vooruitgang in de loop der jaren gigantische vormen aannam, wordt de generator, net als vroeger, nog steeds dynamo genoemd.

Vandaag de dag worden normaal gesproken dynamo's in de vorm van draaistroomgeneratoren toegepast, met zogenaamde klauwpoolgeneratoren en de rotor en de stator. De rotor van de dynamo genereert een excitatieveld, dat in de stratorspoelen een driefase-wisselspanning induceert en deze wordt na gelijkrichting ingevoerd in het boordnet. De gelijkrichters van de dynamo worden vaak als siliciumdioden uitgevoerd. Ook bij moderne generatoren kunnen regelaars, vrijlopen, lagers en spanschroeven vaak apart vervangen worden.

rexbo auto-onderdelen biedt een grote keuze, van individuele onderdelen tot aan een complete generator aan toe.