Demper

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Demper merken


De uitlaat: Voorste demper, middelste demper, einddemper

Als men het over de uitlaat heeft, bedoelt men meestal de einddemper. Ook als de einddemper een van de belangrijkste onderdelen van de uitlaat, kan hij toch bestaan uit drie geluiddempers - de genoemde einddemper, de middelste demper en de voorste demper. Bovendien worden in het kader van het systeem het uitlaatspruitstuk, de uitlaatpijp en de catalysator gemonteerd. In sommige gevallen worden de uitlaatgasstroom en het geluid bovendien nog met behulp van automatische of handmatig te bedienen klepbesturingen gereguleerd.

Voorste demper en middelste demper

Zoals de naam al zegt, bevindt zich de middelste demper in het middengedeelte van de uitlaat-  of het uitlaatgassysteem. Door de geluiddemper loopt een geperforeerde uitlaatbuis, in de tussenruimte van de pijp en de wand is geluidsdempend materiaal in de vorm van basaltvezels of staalwol geplaatst. Het doel van deze perforatie is om de uitlaatgasstroom te verbreden, te verlangzamen en daarmee de trillingen te reduceren. In combinatie met de geluidsdempende stoffen word door de absorptie van hoogfrequente geluidsgolven het geluidsniveau verminderd. De voorste geluiddempers zijn daarentegen vooral bij voertuigen van oudere bouwjaren te vinden, terwijl tegenwoordig de midddelste dempers direct aansluiten aan de catalysator.

Einddemper als afsluiting van de uitlaat

De einddemper markeert het uiteinde van de uitlaat. Er zijn verschillende constructies op de markt verkrijgbaar. Naast het boven omschreven absorptieprincipe bestaat de reflectiegeluiddemper, oftewel: een einddemper met meerdere naar buiten toe gedempte kamers. Door het verdelen in verschillende uitlaatgasstromen van verschillende lengte heffen de bijbehorende geluidsgolven elkaar op - het zogenaamde interferentie-effect. Ook combinatie van beide soorten einddempers komen veel voor.

rexbo auto-onderdelen levert voorste, middelste en einddemper voor bijna alle autotypes en bouwjaren.