Trekhaak

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Trekhaak merken


Trekhaak en aanhangerblok: één principe, twee varianten

Zowel de trekhaak als ook het aanhangerblok dienen hetzelfde doel: het aankoppelen van aanhangers. Wat de bouwwijze en de specificaties betreft, verschillen ze echter van elkaar.

Trekhaken voor particuliere voertuigen

Als de trekhaak achteraf gemonteerd wordt, gaat het in de regel om een constructie met een vaste kogelkop. Terwijl het bij voertuigen die dagelijks aanhangers moeten trekken, tot zijn recht komt, zijn veel particuliere gebruikers niet erg onder de indruk van een dergelijke aanhangerkoppeling. Daarom brachten auto- en accessoirefabrikanten een variant op de markt met een afneembare kop, die tegenwoordig alom bekend is. Hierbij speelden naast puur practische aspecten, ook het moeilijkere rangeren bij het inparkeren en in voorkomende situaties, niet in de laatste plaats ook esthetische beweegredenen een rol.

Het aanhangerblok voor vrachtwagens en transporters

Het aanhangerblok wordt altijd als een vaste constructie uitgevoerd en beschikt niet over een kogelkop, maar in plaats hiervan over een zogenaamde flenskogel. Er kunnen verschillende flenskogels gebruikt worden, waardoor de hoogte van het aanhangerblok op de gewenste maat kan worden gereguleerd. Met zijn, in vergelijking met de trekhaak duidelijk vergrote aanhangerlast, is het aanhangerblok geschikt voor gebruik aan gebruiksvoertuigen in de vorm van transporters en vrachtwagens.

Bij de complete trekhaak hoort nog een stekkerdoos voor de verlichting van de aanhanger, omdat die verlichting samen met die van het voertuig moeten branden. Daarvoor bestaan standaard 7-polige of 13-polige stekkerverbindingen.

rexbo auto-onderdelen levert trekhaken en aanhangerblokken in verschillende voertuig-specifieke uitvoeringen.