Wissermotor

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Wissermotor merken


Ruitenwissermotor en ruitenwissermechanisme zorgen voor beweging

In de regel vindt de aandrijving van ruitenwissers plaats door middel van een of ook meerdere ruitenwissermotoren, die op een ruitenwissermechanisme inwerken. De ruitenwissermotor, zet door middel van het bedienen van een hendel op de stuurkolom de ruitenwisserarmen en -bladen in werking, waarop de ruit gereinigd wordt. Het populairste model in dit verband bestaat uit een roterende, elektrisch aangedreven ruitenwissermotor met slechts één looprichting, die op zijn beurt de gewenste beweging genereert via een als hefboommechanisme aangebracht ruitenwissermechanisme.

Onafhankelijke ruitenwissermotoren zonder gekoppeld ruitenwissermechanisme

Er bestaan ook ruitenwissers met een zogenaamde omkeerbare motor. Hierbij worden een paar contra-roterende ruitenwissers gemonteerd, die elk over een eigen ruitenwissermotor beschikken. Hier is geen koppeling via een ruitenwissermechanisme nodig.

Dit model heeft zeker zijn voordelen in het dagelijkse verkeer: Zo kan bijvoorbeeld in het geval van blokkeren door sneeuwval of andere invloeden in elke positie een verandering van rotatierichting plaatsvinden, waardoor het veiligheidsniveau verhoogd wordt. Toch is deze constructie duurder qua productie dan de traditionele varianten met ruitenwissermechanismen en een elektrische ruitenwissermotor. Daarom wordt in het merendeel van de gevallen door de fabrikanten teruggegrepen naar deze modellen. Een voorbeeld van een veel geproduceerd model met ruitenwissers met omkeerbare motoren is de VW Touran.

Ruitenwissermechanismen en ruitenwissermotoren als vervanging voor defecte onderdelen zijn verkrijgbaar bij rexbo auto-onderdelen.