Bobine

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Bobine merken


De bobine: Hier ontstaat de impuls voor het ontstekingssysteem

Bij de bobine gaat het om een onderdeel van het ontstekingssysteem van benzinemotoren. Ze is als een transformator uitgevoerd; de werking komt overeen met die van de inductiespoel. Zonder haar kan het voertuig nog gestart, nog continu in werking worden gehouden.

Ontstekingssysteem: Klassieke bobine en moderne bobine-unit

De traditionele uitvoering met een bobine en een ontstekingsverdeler voor alle cilinders functioneert als volgt: Als de ontsteking is ingeschakeld, vloeit er stroom door de zogenaamde primaire wikkeling en vormt zich een magnetisch veld. Deze wordt vanwege de gemeenschappelijke ijzeren kern overgedragen op de secundaire wikkeling. Als er nu in het primaire circuit een onderbreker geopend wordt, induceert die een hoogspanningsimpuls in de orde van grootte tussen circa 15.000 en 30.000 Volt in het secundaire circuit. Deze impuls wordt vanuit de bobine via de kabel naar de bougie geleid, die de verbranding in de motor opstart.

Bij moderne voertuigen wordt de traditionele bobine meer en meer door een bobine-unit, de volledig elektronische ontsteking, afgelost. Hier is aan elk van de bougies een eigen ontstekingsmodule met bobine toegekend. Verdeler en kabels ontbreken daardoor bij de bobine-unit, waardoor de schadegevoeligheid en de algehele gevoeligheid voor radiostoringen merkbaar dalen.

Alles voor het ontstekingssysteem, of het nu gaat over bobine of bobine-unit, u vindt het bij rexbo auto-onderdelen op het internet.