Pakkingen

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Pakkingen merken


Of het nu gaat om een uitlaatspruitstuk of waterpom, of een pakking of een volledige pakkingsset: Kwaliteit telt

Overal waar in de motor individuele onderdelen met elkaar verschroefd zijn, is een passende pakking nodig. Hierbij hebben we het onder andere over het uitlaatspruitstuk, de turbolader alsmede de cilinderkop. De ene pakking is echter de andere niet: De veeleisende omstandigheden, zoals hoge druk of temperaturen, maken een nauwkeurige selectie van materialen noodzakelijk, waarbij zowel selectieve veerkracht als duurzaamheid een rol spelen. Voor de complete revisie van een motor of vergelijkbare toepassingen wordt vaak een zogenaamde volledige pakkingsset aangeboden, die voor cilinderkop, turbolader en waterpomp de passende pakking bevat.

Zowel de pakking voor het uitlaatspruitstuk als ook de volledige pakkingsset worden zeer sterk belast

Het uitlaatspruitstuk bereikt tijdens het rijden met gemak een temperatuur van tot 900 graden. In dit geval dient de pakking uit metaal of vergelijkbare hittebestendige materialen bestaan. Aan de turbolader wordt zowel een pakking voor het uitlaatspruitstuk als ook voor de eventueel aanwezige olie- en wateraansluitingen benodigd. Hier ligt, afhankelijk van de montageplaats, de focus op temperatuurgevoeligheid en resistentie tegen gladheidsbestrijdingsmiddelen etc. Het laatste geldt ook voor de waterpomp en diens pakking.

Aan de cilinderkop is de pakking daarentegen cruciaal voor de afdichting naar het motorblok toe, zodat olie en koelvloeistof zich niet kunnen vermengen. Dit zu na verloop van tijd tot beschadigingen van de aandrijving zelf leiden en ook aan onderdelen zoals de turbolader en de waterpomp. De pakking die ofwel individueel of als deel van een volledige pakkingsset geplaatst wordt, moet het hoge drukniveau dat in het binnenste van de motor heerst zonder vervorming absorberen. Hetzelfde geldt voor de grote temperatuurverschillen tussen rijden en stilstand. Tegelijkertijd is ongevoeligheid voor motorolie en koelvloeistof een absolute vereiste. Inmiddels worden er tussen motorblok en cilinderkop doorgaans metalen pakkingen gemonteerd, die uit meerdere lagen veerstaal, aangevuld met flinterdunne elastomeerlagen, bestaan.

rexbo auto-onderdelen biedt de meest verschillende pakkingen als vervangende onderdelen, of het nu voor de waterpomp is of een volledige pakkingsset betreft.