Koppeling / Montage-onderdelen

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Koppeling / Montage-onderdelen merken


De koppelingsset: De individuele onderdelen en hun functie

Als men het over de koppeling heeft, dan heeft men het meestal over het met de voet bediende koppelingspedaal, zoals ze meestal in auto's te vinden zijn. Hierbij gaat het om een zogenaamde krachtgesloten koppeling, met koppelingsplaten, die het optrekken en ook de versnellingen - of het schakelen mogelijk maakt. De bij de auto met de voet en bij de motor met de handbediende koppeling tussen motor en aandrijving in motorvoertuigen is op basis van hoge verspreiding de bekendste koppeling. Het is een krachtgesloten koppeling, die het optrekken en het schakelen mogelijk maakt. De koppeling is aan slijtage onderhevig. Bij het vervangen wordt in de regel een complete koppelingsset gemonteerd, inclusief blokkeerring en koppelingsplaat. Tegenwoordig behoort ook het vliegwiel bij de koppelingsset.

Koppelingsset in detail:  Zo werken vliegwiel, druk- en koppelingsplaten

De beide toepassingsgebieden van de koppelingsset zien er als volgt uit: De wrijvings- of krachtgesloten verbinding krijgt bij het opstarten te dragen; hier spreekt men ook van de slippende koppeling. Bij het schakelen daarentegen moet de draaimomentoverdraging enkele seconden stilgelegd worden. De koppeling scheidt hier de koppeling motor-aandrijving en effent bij het hervatten een eventueel verschil in toerental door middel van slippen effectief op.

De constructie bestaat gewoonlijk uit een koppelingsplaat, die aan beide kanten over ringvormige frictievoeringen bestaat en ingeklemd is tussen twee platen - het vliegwiel en de pot- of drukplaat.  Deze platen zijn op hun beurt aan de krukas van de motor bevestigd. Het vliegwiel is strak met de krukas verbonden, terwijl een membraanveer de drukplaat tegen het vliegwiel drukt.

De koppelingsplaat daarentegen is met behulp van een tandkoppeling torsiestijf aan de aandrijfas gemonteerd. Voor het losmaken van de membraanveer is een axiale klemming nodig. Hiervoor wordt een blokkeerring met behulp van het koppelingspedaal tegen de veer gedrukt. Deze komt daarna ondersteboven te zitten, waardoor de drukplaat van de koppelingsplaat en het vliegwiel verwijderd wordt. Als het koppelingspedaal wordt losgelaten, wordt het tegenovergestelde effect bereikt.  

Een complete koppelingsset maar ook de individuele onderdelen daarvan kunnen klanten online bestellen in de rexbo auto-onderdelenshop.