Koeling

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Koeling merken


Radiateur: Zonder thermostaat en ventilator wordt het voertuig heet

De radiateur heeft als taak, de tijdens het verbrandingsproces ontstane warmte af te voeren en op deze manier schade te voorkomen. Anders zou de olie zijn maximale belastingstemperatuur overschrijven en de smeerfilm vernielen, of de kleppen zouden verbranden. Vandaag de dag wordt vrijwel overal gebruik gemaakt van waterkoeling. Deze bestaat uit een via een thermostaat geregeld koelcircuit, met radiateur en bijpassende ventilator.

Thermostaat en ventilator: Taken bij de motorkoeling

De thermostaat ondersteunt de motor erbij om zijn operationele temperatuur zo snel mogelijk te bereiken en deze op dat niveau te houden. Dit is beslissend voor een probleemloze en efficiënte werking. Als direct na de start of in fasen van mindere belasting de motortemperatuur te laag is, sluit deze en voert het koelmiddel door een zogenaamde kortsluitleiding rechtstreeks weer terug de motor in, in plaats van dat het naar de radiateur gaat. De thermostaat krijgt hiervoor de beschikking over een uitbreidingselement dat permanent door koelmiddel omgeven is en dat bij overschrijding van een vooraf ingestelde temperatuur met twee ventielkleppen wordt aangepast. In de motor ontstaat tegelijkertijd een mix van koel- en terug geleidde kortsluitvloeistof. Pas op het moment dat er alleen noch warme vloeistof komt, opent het doorlopend, waardoor een plotselinge afkoeling en daarmee vertraging, scheuren etc. voorkomen wordt. Normaal gesproken ligt deze openingstemperatuur bij ca. 90°C.

Nog een belangrijk onderdeel van de motorkoeling is de ventilator, die voor de radiateur gemonteerd is en in de regel via een V-snaar met de dynamo verbonden is. De ventilator wordt geactiveerd door middel van de bijbehorende thermische schakelaar, die pas dan geactiveerd wordt als de normale werking tijdens het rijden onderbroken wordt. Veel voorkomende gevallen zijn langdurig stilstaan als gevolg van files of langzaam rijdend verkeer in combinatie met hoge buitentemperaturen.

Deze en andere vervangende onderdelen op het gebied van koeling van de motor vindt u bij rexbo auto-onderdelen.