Airconditioning

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Airconditioning merken


Injector, luchtcompressor & Co. Constructie en werking van de airco

Bijna iedereen heeft al een keer de knop op het dashboard bedient om de airco aan te zetten. Wat hierdoor teweeggebracht wordt is echter bij zeer weinigen bekend. Hier wordt de werking van één van de meest voorkomende varianten van de airco, die onder andere bestaat uit een injector, verdamper, luchtcompressor, condensator en drukschakelaar, beschreven.

Toevoer onder hoge druk door de injector, gecontroleerd door de drukschakelaar

Het koelmiddel met hoge druk wordt via een injector, de zogenaamde expansieklep, in een ruimte met een lager drukniveau gevoerd. In dit verband komt het koelmiddel, nu nog vloeibaar, in een verdamper terecht, dijt uit en verandert van fysische toestand. De vrijkomende verdampingskou komt nu via de ventilatie in de cabine terecht en zorgt voor het gewenste effect.  Het middel zelf is nu gasvorming.

Vervolgens volgt de doorgeleiding naar de luchtcompressor. Deze wordt door middel van een passende riem aangedreven en transporteert het gasvormige koelmiddel door het systeem, waarbij hij het aanzuigt en sterk comprimeert. Hierbij wordt de temperatuur tot boven de 50°C verhoogd.

Nu komt het gas in de warmtewisselaar terecht. Het gaat hierbij om een condensator, die het hete, gecomprimeerde medium weer afkoelt, zodat het opnieuw vloeibaar wordt. Deze bevindt zich idealiter in de luchtstroom van de stralingswarmte, bijvoorbeeld voorin of op een verhoging van de bodemplaat. Een lekke condensator als gevolg van steenslag etc. is één van de meest voorkomende beschadigingen.

Nadat het koelmiddel met behulp van een filterdroger gereinigd is, voert de airco het weer naar de verdamper - de kringloop begint opnieuw. Opdat de druk voor de expansieklep binnen de normale, veilige parameters blijft, wordt deze door een drukschakelaar gereguleerd. Deze drukschakelaar heeft bijvoorbeeld als taak om de ventilator voor de condensator uit te schakelen of ook om de magneetkoppeling van de poelie van de luchtcompressor te deactiveren.
 
Als de drukschakelaar, de injector of een ander onderdeel defect is, kunt u bij rexbo adequate vervanging vinden.