Vering

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Vering merken


De veer aan de vrachtwagen: Als schroefveer voor het rijmechanisme, als bladveer of veerbalg

De vering maakt onderdeel uit van het rijmechanisme van vrachtwagens. Ze heft oneffenheden van de rijbaan, zoals bijvoorbeeld kuilen of hobbels zo goed mogelijk op, voorkomt stoten, springen en slingeren en vergroot op die manier de tractie. Tegelijkertijd zorgt de vering voor een verbetering van het rijcomfort. Er zijn veren voor het rijmechanisme in de vorm van schroefveren, bladveren of ook luchtveren met veerbalg in de handel.

Modellen: Veren met veerplaat, bladveren, veerbalgen

Bij auto's wordt tegenwoordig voor het grootste deel gebruik gemaakt van schroefveren, gemaakt van veerstaaldraad. De veren zijn voorzien van een bepaald aantal wikkelingen en kunnen een lineaire of een progressieve veerconstante hebben. Terwijl bij de eerste variant de veerkracht gelijkmatig toeneemt, beschikken progressieve veren in de eerste plaats over relatief zachte eigenschappen. Neemt de invering verder toe, wordt de veer voor het rijmechanisme dienovereenkomstig harder. De veren worden ingespannen in bijpassende veerplaten.

Bij de productie van bedrijfsvoertuigen worden bovendien zoals altijd bladveren gebruikt. In plaats van een veer met veerplaat wordt hier in de regel het dempende werk overgenomen door een vlak en rechthoekig profiel. De bladveren zijn boogvormig voorgespannen en worden bijvoorbeeld gebruikt aan de sterk belaste achteras van transportvoertuigen. Bij vrachtwagens & Co. wordt ook veel gebruik gemaakt van luchtvering met veerbalg. In deze veerbalg bevindt zich perslucht, die bij het in- en uitveren een tegenkracht vormt voor de optredende rijdynamische krachten. Luchtvering wordt ook gebruikt in een personenauto uit het hogere segment. Als de veerbalg als gevolg van gebrek aan lucht verzaakt, wordt dit opgevangen door noodonderdelen in de vorm van mechanische veren voor het rijmechanisme.

Of het nu gaat om bladveer, veerbalg of veren voor het rijmechanisme van personenauto's: rexbo auto-onderdelen levert een verscheidenheid aan producten.