Schokdemper

Kies je auto om de juiste onderdelen te kiezen

Bestverkochte Schokdemper merken


De schokdemper - als oliedrukdemper of gasdrukdemper alom bekend

De schokdemper is een aan veiligheid gerelateerd onderdeel van motorvoertuigen, die trillingen van geveerde massa's dempt - en daarmee eigenlijk een trillingsdemper is, daarom is de aanduiding verwarrend. De taak om door kuilen, gaten in het wegdek etc. veroorzaakte schokken te dempen, wordt daarentegen uitgevoerd door de vering. Schokdemper en veer bevinden zich samen in of op de zogenaanmde veerpoot. Deze veerpoot wordt door het veerpootlager met de carrosserie verbonden.

Gasdrukdemper en oliedrukdemper, als enkelpijps demper of dubbelpijps demper

De gangbare constructies van de schokdempers zijn hydraulische oliedrukdempers of gasdrukdempers.  Bij beiden bevindt zich een zuigerstang in een met olie gevulde cilinder. Dergelijke hydraulische schokdempers bestaan eigenlijk uit een aan een zuigerstang in een met olie gevulde cilinder geleide zuiger. Als deze stang zich in axiale richting beweegt, stroomt de olie door bijbehorende openingen, waardoor drukverschillen ontstaan. Hierdoor worden op hun beurt de dempingskrachten gegenereerd. De demping bij het inveren noemt men drukfase; bij het uitveren wordt gesproken van de zogenaamde trekfase.

De gasdrukdempers hebben in tegenstelling tot de traditionele oliedrukdempers een gasvulling. Die staat onder druk en voorkomt het opschuimen van de olie, waardoor de prestatie onder belasting vergroot wordt. Bovendien beschikt het gas over een (weliswaar geringe) verende werking. Een ander verschil bestaat er tussen de enkelpijps en de dubbelpijps dempers. De laatste beschikt in tegenstelling tot de enkelpijps demper over een apart evenwichtsruimte waarin de overtollige olie door een klep naar binnen kan worden gelaten.

Versleten schokdempers vormen een serieus veiligheidsrisico en worden bij een algemene keuring als een ernstig tekort gezien, wat leidt tot het afkeuren hiervan. Dus alleen al in het belang van uzelf dient een defecte oliedrukdemper of gasdrukdemper daarom zo snel mogelijk vervangen worden.

Bijbehorende onderdelen, van veerpootlager via de complete veerpoot tot aan de schokdemper aan toe, vindt u bij rexbo auto-onderdelen.